Nykyajan nuoriso, se on aina pöydällä, siis se aihe. Nykyajan nuorisoa ei taida enää löytää, ainakaan ruokapöydän äärestä, kovin usein. Tietokoneilta sitäkin useammin. Meillä täällä maalla on useita nuoria pyörinyt jaloissa ja ei voi kun ihmetellä nykyajan menoa. Tietokone on imaissut ainakin nämä meillä pyörineet nuoret täysin pauloihinsa. Tuntuu, ettei elämässä ole muuta kuin dataus.. On virtuaalihevosta, Simsiä, elokuvia, waretusta jne.

Vanhemmat perustelee ja hyväksyttelee asiaa sillä, että onpa kiva, kun toi meijän Liisa viihtyy niin hyvin kotona tietokoneen kanssa. Ei ainakaan tartte pelätä, että se on kartsalla ryyppäämässä kavereitten kanssa. Niinpä, onhan asia noinkin, mutta väittäisin, että Liisa ei ole kotona, ainakaan mieleltään, vaan netissä, täysin ja kokonaan. Netti imee niin kovaa, ettei Liisa pysty edes keskustelemaan muiden, kuin netissä olijoiden kanssa. Näytöllä vilahtaa musavideota, meseä, facebookia ja vielä ehken jotain pelejä. Koko ajan on tekemistä ja juteltavaa, vaikka sitten vastattavaks pelkkä joo, joka mesekamulle.

Mut hei, onhan se kiva, et kavereita löytyy, edes mesestä. Mut mites kommunikaatio oikeessa elämässä? Kavereiden, vanhempien, opettajien kanssa? Meillä tuntuu, että vastaukseks saa joka asiaan, et ihan sama. Sitten kun kuuntelee Kampissa tai muualla yleisillä paikoilla nuorten puhetta, puhutaan vaan sitä, et mitä se ja tää sano facessa tai mesessä. Hei c'moon! Eiks meijän nuoriso juttele enää face to face? 

Kädentaidot tuntuvat myös olevan aika hukassa. Jos pyytää yksinkertaista asiaa tekemään, niin varmaan ei onnistu. Jopa ämpärin tyhjennykseen kysytään apua. Vaikka kirjoitin äskeisen lauseen, en tarkoita, ettei saisi kysyä. Olen vahvasti sitä mieltä, että kysyvä ei tieltä eksy, mutta ämpärin tyhjennyksen luulisi olevan peruskauraa. Netissä osataan vaikka mitä, mutta IRL (in real life), ei syömistä vieraammat asiat tunnu luontuvan.

Mä en kirjoittanut edellistä juttua haukkuakseni nykynuorisoa, vaan ehkä siksi, et mietittäis, et tarvitaan tulevaisuudessa ehkä muitakin taitoja, kuin internet-taitoja. Mielestäni 15-vuotiaan lapsen pitäisi oma-aloitteisesti syödä, auttaa kotiaskareissa ja viettää aikaa vanhempiensa ja kavereidensa kanssa IRL.

Tämä ensimmäinen pakina jäi vähän tarsoksi, en ole ennen kirjoitellut tällaisia, mutta jospa tässä lajissa kehittyisi. Minulla on paljon mielipiteitä ja aion niitä jakaa täällä teidän kanssa ja kommentteja saa laittaa, jos tätä joskus joku sattuu lukaisemaan.